Värkkäämön avajaiset ja Minecraftin ihmeellinen maailma

Viime blogiin sisältyi lupaus siitä, että kirjoittelisin seuraavaksi oululaisista avauksista. Olen huomannut, että vaikka vastaan tulee paljon hyviä juttuja, eivät kaikki ylitä kynnystä kirjoittaa. Joistakin jutuissa kirjoitusta ei synny, koska asiat ovat vielä käymistilassa tai sitten usean pienemmän jutun kokoelma ei tunnu synnyttävän mielekästä kokonaisuutta. Ajan puute lienee kuitenkin se kaikkein rajoittavin tekijä yhtälössä.

Reilu kuukausi sitten,  torstaiaamuna 9. päivä marraskuuta minulla oli ilo tutustua Yli-Iin kouluun ja Värkkäämöön. Silloin järjestettiin Värkkäämön avajaiset ja STEAM-miniseminaari. Asiasta kirjoitti myös Rantapohja. Avaan molempia konsepteja hieman alempana. Lisää avajaisista ja toiminnasta voi lukea Yli-Iin koulun omasta blogista.

Koulu sijaitsee reilun neljänkymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta. Matkaan lähdettiin Toripoliisilta minibussin kyyditsemänä.

Paikan päällä meitä oli tervehtimässä koulun rehtori Jukka Miettunen. Kahvien saattelemana laskeuduimme kuuntelemaan aamun puheenvuoroja. Koulun rehtori ja opettaja Sari Sälevä kertoivat miten ja miksi Värkkäämö syntyi.

Minua on pitkään kiinnostanut Minecraft  ja sen opetuskäyttö. Viime ITK:ssa harmikseni Minecraft-paja peruuntui ja koko homma jäi hieman naftaliiniin. Äänekosken Pekka Oulilla oli näyttää hienoja esimerkkejä siitä, miten he ovat käyttäneet peliä oman keskustan 3d-mallintamisessa ihan printtiin asti. Olin niin vakuuttunut, että seuraavana viikonloppuna latasin Minecraftin konsoliin. Nyt sitten tyttären kanssa yhdessä tutustumme tuohon ihmeelliseen maailmaan. Pekan esityksen diat linkistä.

Pekka Ouli ja Minecraft opetuksessa.Sieppaa

 

Paula Vorne puhui tärkeästä asiasta. Koulu ja opettajuus ovat murroksessa. Meidän täytyy uudelleen miettiä oppiminen ja se mihin se kohdistuu. Mitä taitoja ja osaamista  nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan?

Lisäksi oli Microsoftin edustaja kertomassa HoloLenseistä ja muusta mielenkiintoisesta. Noihin laseihin on käytetty paljon huippuosaamista, jota löytyy Otaniemestä ja Itä-Suomen yliopistosta. Linkin takana lisää juttua laseista. Itse pääsin niillä pällistelemään viime ITK:ssa.

Myös Otavalta saimme tervehdyksen ja päivityksen siitä, miten kustantajan toimesta Maker-kulttuurin tulemiseen kouluihin voidaan vastata ja sitä tukea. Linkin takaa löytyy juttu, joka avaa termiä hieman.

Terveisensä toi myös OAMK EduLabin Blair Stevenson.

Värkkäämöstä löytyy FabLabista tutut laserleikkuri ja 3d-printteri. Lisäksi on MakerSpace-tila, joka on enemmän perinteistä askartelua varten. Koulu on ostanut parin muun koulun kanssa Lego mindstorms-robotteja yhteiseen käyttöön.

STEAM-lyhenne tulee sanoista Science, Technology, Engineering, Arts ja Maths. Yleensä rimpsu on STEM, mutta tuo taide ansaitsee ehdottomasti paikkansa. Näinhän me totesimme vuosi sitten, kun lähdimme toteuttamaan leikkimökki-projektia Oulun Yliopiston Fablabissa. Siitä projektista tulossa päivitystä lähitulevaisuudessa.

Tämän kaiken luettuaan voi herätä ajatus, että miten tämän kaltaisen oppimisympäristön luominen näinä talouden aikoina on ylipäätään mahdollista. Sama kävi mielessä useampaan otteeseen, mutta avajaisten huumassa asiasta kysyminen jäi. Lähestyin rehtoria muutama päivä avajaisten jälkeen ja sainkin pikaisesti kattavan vastauksen esittämiini kysymyksiin. Miten tällainen saadaan aikaan?

Rehtori Jukka Miettunen painottaa pedagogiikkaa ja toimintakulttuurin luomista. Ensin pitää olla ajatus ja visio ja laitteet vain mahdollistavat sen.  Lainatakseni sähköpostista ” voi tarjota insipiraatiota, hyviä käytänteitä ja esimerkkejä tehdystä työstä. Mielellään opettajat-opettajille ja reksit rekseille.” Rahoituspuolella on tottakai täytynyt käyttää tarkkaa harkintaa ja hyvää pelisilmää. Esimerkiksi koti-koulutoimikunta kustansi 3d-printterin. Osa kalusteista on saatu toisen koulun remontissa. Kalleimman ostoksen pystyy maksamaan jakamalla maksun useammalle vuodelle. Yhteistyökuvio Oulun Fablabin ja tanskalaisten kumppaneiden kanssa on ollut tärkeää.  Hän vinkkaa: ”seuraamme Twitterissä, Instassa, Pinterestissä, YouTubessa ja Facebookissa useita ryhmiä FabLab, Makerspace ja STEM-teemoissa. Niissä on käsittämätön määrä valmista tavaraa ja ideoita. Suomen STEM-koulujen Juvanpuiston ja POKE:n kanssa pidämme tiivistä yhteyttä.”
Linkistä löytyy tarkemmin asiaa Fablabistä. Karttaan voi lähiaikoina ilmestyä lisää merkintöjä Oulun alueelle. Se, että peruskoulu saa FabLab-statuksen on minusta ihan mielettömän hieno juttu ja mielestäni tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa.  Asian voi toteuttaa joka koulussa, jos motivaatio on kohdillaan. Rehtori Miettuselta varmasti saa hyviä vinkkejä lisää, jos vain kysyy. Ja paikan päälle kannattaa ehdottomasti mennä.

 

 

Tähän väliin inspiroiva video avaamaan STEAM:iä käsitteenä.

 

Loppuun kuvia erittäin kivasta eilisaamusta Oulujoen koululla, jossa sain olla todistamassa Minecraftin käyttöönottoa   nelosluokan toimeista. Odotan innolla, mitä Paula Vorne ja oppilaat vielä kehittävätkään tuossa digitaalisessa lego-maailmassa.

 

 

Minecraft sai myös tytöt innostumaan.kuva1

 

Pojat alkoivat tosi nopeasti rakentaa taloa ryhmätyönä.kuva2

 

Loppuviikosta voisin laittaa antia viime viikon Digioppimisen areenasta. Pysykäähän linjoilla!

 

Linkit:

  • STEAM-miniseminaari ja Värkkäämön avajaiset 9.11.2017 Ohjelma päivitetty!

https://www.ouka.fi/oulu/yli-iin-koulu/ajankohtaista/-/asset_publisher/1LKs/content/steam-miniseminaari-ja-varkkaamon-avajaiset-9-11-2017?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.ouka.fi%2Foulu%2Fyli-iin-koulu%2Fajankohtaista%2F

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s